Cattery Berka
Liefhebbers van de Siberische kat
 

.
       


Foto's zevenentwintigste nest, eerste week

Hieronder ziet u de foto’s van de ontwikkeling van de kittens van Bubbles en Chico geboren op 20-05-2021 in hun eerste levensweek (0 tot 7 dagen).

Berka's Cooper Max:
Berka's Sweet Olivia:
Berka's Franky
Berka's Guusje
Berka's Vilya:

katertje
poesje
katertje
poesje
poesje

black silver tabby mackerel with white
black silver tabby spotted with white (enkele witte haren)
black silver tabby blotched with white
black tabby blotched
black tabby mackerel

BESPROKEN
Onder observatie
BESPROKEN
BESPROKEN

BESPROKEN

 

 

wat vooraf ging ;-)
16-03-2021 de date bestaat uit een flinke lange reis, en dan uit je mandje bij een onbekende kerel dan ben je wel super krols, maar ja, het is toch wel even wennen. Gelukkig is Chico een lieve kater, en het duurde niet lang voordat ze liefde opbloeide
24-04-2021 hier het gevolg haha uitdijende buiken. Hoog drachtige Blue met haar dikke buik op de achtergrond. 28-04-2021 vandaag is mamma Blue bevallen, Bubbles vindt het allemaal prima
gewoon even poseren op de dressoir, en vanaf de zijkant zie je niet eens dat er al een buikje zit 15-05-2021 ja ja ook Bubbles moet er aan geloven, er is al een flinke buik
19-05-2021 hier is de bevalling eigenlijk al in gang, ze voorweeën zijn begonnen, je merkt het aan het rekken en strekken en veel verliggen Bubbles zit wel vaak bij de ren, maar niet in de kraamdoos die daar voor haar klaar staat.
omdat we ook voor haar een "carport" nodig hebben voor na de bevalling en de zelfgemaakte carport nog steeds een verflucht afgeeft??? bijzonder voor reukvrije verf.... flink gespeurd naar een alternatief. Man lief naar de Ikea gereden en Bubbles heeft al besloten dat ze hier wel wil bevallen.
20-05-2021
Gisteren al de hele dag onrustig, dus ik wist dat ik weer een slapeloze nacht tegemoet ging. Hopende dat het niet voor niets was. En ineens zie ik Bubbles persweeën hebben, midden in de woonkamer. Ik was er al "bang" voor. Ze voelde er niets voor om in de kraamdoos in de ren te gaan bevallen. Mogelijk om conflict te voorkomen met een moederende poes (ook al is het haar eigen moeder).
Dus als de wiedeweerga de kraamdoos verhuisd (wel 2,5 meter) naar de plek waar ze hierboven ook al lekker lag. Alle spullen verhuisd en gelukkig kon Amber helpen, die kwam net thuis. Poes in de kraamdoos, lamp erboven geinstalleerd, kruik klaar gemaakt en alles net op tijd klaar, want ..........
00:12 uur Flinke persweeën
00:14 uur Veel hijgen en flinke persweeën, ze heeft het erg moeilijk
00:15 uur daar is de snoet in de vruchtblaas al te zien van het eerste kitten en om 00:17 uur is het eerste kitten geboren (Cooper)
00:30 uur Ook al is het de eerste keer, ze gaat meteen het kitten verzorgen. Ik help altijd door het vlies bij de kop open te maken en het bekje meteen slijmvrij te maken. Vaak kunnen ze ook nog lastig bij het kitten omdat de volgende al in het geboortekanaal "in de weg zit". hier is het kitten al een heel eind droog gelikt. Ik maak altijd foto's van het snoetje om ze later ook goed uit elkaar te houden. Deze is met een mooie witte bles over het hoofdje
00:31 uur de persweeën zetten weer flink in en om 00:39 uur is daar al het tweede kitten (Olivia), zonder wit. Deze kunnen we dus makkelijk uit elkaar houden haha
00:41 uur Hier haalt Bubbles de rest van het vlies weg, het kitten zit nog vast aan de moeder maar is al op zoek naar melk 00:51 uur en wast ook deze schoon en droog. Hier is de kleine inmiddels "zelfstandig", het nageboorte is afgekomen en de navelstreng netjes door moeders doorgebeten.
01:01 uur Mamma Blue komt even bij haar dochter kijken die nu ook mamma is geworden en druk bezig is om haar derde kitten op de wereld te zetten de twee reeds geboren kittens hebben daar geen oren naar hahaha die denken maar 1 ding, ETEN.....
01:05 uur daar is nummer 3, Franky, nu wordt het ingewikkelder om ze uit elkaar te houden ;-) weer een witte bles over het gezicht, maar wat je hier nog niet ziet, maar ik later wel, deze heeft een wit staart puntje Ook is de bles iets anders, maar dat is als ze nat zijn soms ook wat vertekenend.
Ook een wit voetje is al te zien 01:20 uur, daar is nummer 4 al weer, Guusje. Een black tabby, veel donkerder dan het 2de kitten (Olivia)
Het gaat erg vlot achter elkaar door, en Bubbles doet het super, maar is ook erg gestresst. Ik mag de kittens niet even bekijken of wegen, iets wat bij de meeste wel kan. Dus nu maar extra goed opletten, zodat we ze straks goed kunnen onderscheiden. hier lijkt het alsof het kitten toch een beetje wit aan de punjes van de tenen heeft. We zullen later zien of dat echt wit is of niet.
01:32 uur en daar is nummer 5 al (Vilya), geen tijd om Guusje al verder te bekijken, geen tijd voor meer foto's haha Bubbles denkt, ik heb het lastig, ik zal het jou ook lastig maken ;-) Wat een toppertje is die Bubbles, in 1 uur en een kwartier 5 kittens op de wereld gezet.
02:04 uur allemaal zien ze er gezond en levenslustig uit, ondanks de (lichamelijke)stress doet ze het fantastisch, ze beschermt haar kroost en doet alles wat een poezenmoeder moet doen 03:59 uur Het was hoog tijd om vanuit de bevallingsdoos te verhuizen naar de kraamdoos. Snel allemaal gewogen en heel vlug over naar de plek waar ze de eerste weken veel vertoeven. Alle 5 op een rij, al moet je goed kijken.
Zoals in de email al verteld heeft Bubbles ineens veel behoefte om bij de kittens van Blue te zijn. Alles was rustig toen ik naar bed ging om 5 uur. Om 7 uur was mijn man beneden en zag Bubbles met 2 van haar kittens tussen de kittens van Blue liggen, dat is niet oké om veel redenen. Bubbles lag eerst rechts, aangezien de kittens van Blue al 3 weken links in de ren vertoefde. In eerste instantie ben ik bij Bubbles gaan zitten, dat gaf rust. Maar na maar 2 uurtjes slaap was dat ook geen structurele oplossing. Toen een Hans Kazan truck uitgehaald en de kraamdozen inclusief moeder en kittens omgewisseld. Scheidingswandje ertussen geïmproviseerd. Dat werkte voor een uurtje of 2.
Gelukkig had ik die 2 uurtjes weer kunnen slapen en hield Willem de wacht. uiteindelijk toch weer Bob de Bouwer spelen, en de grote kittenkooi (altijd naar woord) van zolder gehaald en opgebouwd.
Daar kan de kraamdoos in en alles kan helemaal dicht. Bubbles kan naast de doos liggen en op het plankje boven de kraamdoos, heeft een kattenbak, haar voer en haar drinken alles binnen handbereik. De kleden eromheen zijn om de warmte binnen te houden en de tocht buiten. Overdaag doen we de deur open met een krukje ervoor, dan kan ze onder toezicht haar benen strekken en naar de andere kattenbakken e.d. 's nachts is de deur dicht. Het werkte gelukkig meteen, de rust was met een paar uur ingedaald.
21-05-2021
iedere dag moet het kraambed verschoond worden en de kittens gewogen, dat is nog een uitdaging met een beschermende moeder. Maar als de kleinjes in het mandje liggen zijn ze meteen stil en is Bubbles ook rustig, helemaal als ze erbij kan liggen. Je ziet ze nu niet, maar alle 5 liggen ze onder Willems arm, en ik kan mooi de boel verschonen. meteen ook nog wat foto's gemaakt, Vilya (ik dacht ook Guusje op de foto te hebben, maar bleek 2 keer dezelfde te zijn.)
Franky

Cooper en Franky

Olivia omdat Bubbles kan gaan slepen neem ik de kittens in één keer mee naar de kraamdoos
dat lukt nu ze zo klein zijn en nog zo weinig bewegen, maar dat zal niet lang meer gaan haha op alle 3 de foto's v.l.n.r. Guusje, Cooper, Franky, Vilya en Olivia al probeert Olivia op te schuiven in het rijtje door haar hoofd over 5 heen te leggen.
22-05-2021
om toch een paar foto's te kunnen maken is Bubbles even in de gang gezet ;-) en hebben we snel van ieder kitten een paar foto's kunnen maken.
Hier onder stellen we het vijftal aan u voor.
Op paier was pappa Chici niet smoke (silver), door zijn nageslacht is duidelijk geworden dat hij dat wel degelijk is, maar het slecht laat zien in zijn eigen vacht. Indmiddels is via de officiële instanties en op basis van alle foto's een nieuwe stamboom afgegeven en kunnen ze met de juiste kleuren opgenomen worden in het stamboek van onze vereniging de N.L.K.V.
Cooper
is een katertje, hij is met rechte streepjes op de zijkant van zijn lijf, dat heet mackerel, hij heeft wit aan zijn pootjes en op zijn hoofd en waarschijnlijk ook op zijn buikje. Ook hij is silver (ontkleurt tussen het zwarte tabby patroon)
Cooper is dus een black silver tabby mackerel with white katertje
Olivia
is een poesje, ook zij heeft rechte streepjes aan de zijkant van haar lijf, maar geen witte aftekeningen. Het wit dat je op haar hoofdje ziet hoort bij het tabby patroon. Het lijkt alsof ze silver tabby is, maar dan zou pappa Chico dat ook moeten zijn. We kijken hoe haar kleur zich verder ontwikkeld.
Olivia is dus een black silver tabby mackerel poesje.
Franky
is weer een katertje, hij heeft een heel ander tabby patroon, dat heet blotched, bredere zwarte banen en een grotere ronde vlek op flank hoogte (net als mamma Bubbles), Nog meer wit dan katertje 1 en zoals je op de tweede foto ziet, een witte punt aan de staart. Zijn broerjte heeft ook wat witte haren in de staartpunt, maar niet zoals deze.
Franky is dus een black tabby blotched with white katertje,
hier was nog wat twijfel over het silver, maar later werd duidelijk dat hij een Black silver tabby blotched with white katertje is
Guusje
is weer een poesje, net als het katertje hierboven en haar moeder heeft ze een blotched tabby patroon, of haar puntjes van haar tenen wit zijn is nog niet helemaal duidelijk. Voor nu houden we het nog even zonder wit. Het verschil tussen haar en het volgende kitten zit in de details, want ze lijken veel op elkaar. Bij Guusje zie je tussen de ogen een breeder gekleurde baan die bij de oogjes smaller is, dan breeder wordt en dan weer wat smaller tot er geen lichte aftekening van het tabby meer is.
Guusje is dus een black tabby blotched poesje
Vilya
is ook een poesje, zij heeft weer streepjes aan de zijkant van haar lijf, net als Olivia, alleen is Vilya veel donkerder (en kleiner). Haar gekleurde baan tussen haar ogen is rechter dan bij Guusje
Vilya is dus een black tabby mackerel poesje
26-05-2021
Nog een aantal individuele foto's :-)
Cooper
Olivia
Franky

Guusje
Vilya

 

vorige pagina naar boven volgende week

naar eerste pagina kittens