Cattery Berka
Liefhebbers van de Siberische kat
 

.
       


Foto's zesentwintigste nest, eerste week

Hieronder ziet u de foto’s van de ontwikkeling van de kittens van Blue en Faran geboren op 28-04-2021 in hun eerste levensweek (0 tot 7 dagen).

Berka's Zeus:
Berka's Nala:
Berka's Kito:
Berka's Lily:

katertje
poesje
poesje
poesje

black silver tabby mackerel
black silver tabby mackerel with white
black tabby blotched with white
black silver tabby blotched

BESPROKEN
BESPROKEN
BESPROKEN
BESPROKEN

 

 

wat vooraf ging ;-)

30-03-2021 36 dagen drachtig 22-04-2021 in de kraamdoos, altijd fijn als ze in de laatste 2 weken de kraamdoos al af en toe opzoeken.
19-04-2021 een filmpje voor jullie om de kittens in de buik te zien bewegen. Iets waar wij altijd vol verwachting telkens naar uitkijken, ook naar de eerste keer dat we ze voelen bewegen, altijd weer magisch!
klik hier voor het filmpje
22-04-2021 je kan goed zien dat haar buik flink is gegroeid 59 dagen drachtig
24-04-2021 het liggen is niet altijd even ontspannen er moet regelmatig even anders gelegen worden.
27-04-2021 het is net een schildpadje 27-04-2021 zelfs het opstaan en gaan liggen gaat bijzonder vandaag
28-04-2021
En dan is het "eindelijk" zover, Blue was er aan toe. De bevalling
In de nacht van 26 op 27 april had ik tot een uur of 4 's nachts gewaakt omdat ze wat onrustig was, maar uiteindelijk lag zij steeds te slapen, dus ik ook nog even mijn mandje opgezocht. Om 9 uur weer present.
Vanaf gisteravond was Blue rustiger, dat wil zeggen, ze rende niet meer achter andere katten aan wanneer ze dat anders wel zou doen. Voor mij een teken haar nog meer in de gaten te houden. Het leek af en toe of ik lichte wee activiteiten zag. Rond een uur of 1 ging ze op onderzoek uit om geschikte plekken voor de bevalling te zoeken, dus alles in de krabpaal geblokeerd, de kastdeuren hebben we tegenwoordig al standaard "geblokkeerd". Daarna werd het weer rustig...... Dan denk je "ben ik nu weer voor niets niet naar bed gegaan" whahahaha. Maar mijn gevoel gaf aan dat ze toch bezig was en mij nodig had. Dat bleek achteraf ook zeker het geval. Ook al waren de eerste gewone weeën pas zichtbaar rond 6:45 uur.
6:56 Blue druk bezig van binnen, voor mij word het langzaam steeds zichtbaarder dat de bevalling er aan komt. Ze ging hierna weer in de kraamdoos tot wildebras Harley de rust verstoorde en als een gek door het huis aan het rennen was en nog een knabbelplantje voor de ren ondersteboven kegelde. Later ging ze harige ondersteuning verzamelen. Vlak voor de bevalling wordt er meestal een onvrijwillig slachtoffer geconfisceerd ;-) Die moet dan mee de kraamdoos in en wordt vaak in een houdgreep gehouden tot het eerste kitten geboren is. klik hier voor een blik in de verzameling harige ondersteuning :-)
Ik heb haar maar met Natalka geholpen, die is namelijk zo mega krols, dat als ze in haar nek wordt vast gepakt, nergens meer heen loopt, maar klaar gaat staan om gedekt te worden hahahaha.

11:13 uur nu heeft ze de rust om in de kraamdoos te blijven liggen en komt de bevalling echt op gang
11:15 uur de persweeën zijn begonnen 11:19 wisseling van de wacht, Bubbles is er ook nog, maar nu is ook Harley er (ja ja vrijwillig) bij komen liggen
11:31 uur klik hier voor een filmpje van de beginnende persweeën
11:48 zoals je kunt zien 11:50 kan je persen in vele standen. Ik kon al merken dat ze het erg zwaar had. Of het eerste kitten was heel groot, of er was iets anders aan de hand.
11:54 en daar is dan het eerste kitten, geen kleintje :-) dat verklaarde een hoop 11:56 hier het snoetje van Zeus
11:57 en daar was nummer 2 al (Nala), dat verklaarde de rest. Er was namelijk nog geen nageboorte afgekomen, die hebben dus met zijn tweetjes in het geboortekanaal gezeten, al "bungy jumpend" aan hun navelstrengen. Dat maakt de bevalling voor de poes een stuk lastiger. De ene komt uit de linker baarmoederhoorn en de andere uit de rechter. Dit gebeurt om de beurt, maar normaal hoort dat dus inclusief nageboorte te gebeuren. Het komt bij ons echter wel vaker voor dat ze op die manier geboren worden. Ik navel dan 1 kitten af zodat er wat meer beweegruimte komt voor moeders. 11:58 hier kan je goed zien dat dit kitten witte tenen heeft aan de een voorpootje. Ik had al snel gezien dat ze aan alle 4 de pootjes wit had.
12:12 je kan nu goed het verschil zien, dit is nadat de nageboortes zijn geboren. Het wit aan de pootjes is nu rood van het bloed. bij de andere ook, maar doordat die geen wit heeft valt het minder op. Ik heb voor jullie uiteraard de minst bloederige foto's uitgezocht. 12:22 Nala heeft ook wit op de snoet. Alles wordt meteen opgeschreven en alle kenmerken opgezocht. Als er gemerkt moet worden omdat ze teveel op elkaar lijken wordt dat ook vanaf de bevalling gedaan zodra ze een beetje opgedroogd zijn. De eerste 2 zijn goed uit elkaar te houden, dus merken hoeft nog niet.
12:35 en daar is kitten nummer 3 (Kito), het hoofd zit aan de rechter kant ;-) 12:41 gekke foto, maar hier kan je zien dat deze een wit voetje heeft, dus het wit zit hoger dan op het linker voorpootje van nummer 2.
12:46 meteen na de geboorte gaan ze opzoek naar de melk 12:46 ondanks dat Kito meer wit heeft op alle 4 de pootjes, heeft zij geen wit in het gezicht, het wit op de snorhaarkussens hoort bij het tabby patroon en wordt niet bij "het wit" mee gerekend.
12:52 en daar is nummer 4 (Lily), geboren om 12:50 omdat die foto's minder smakelijk zijn hebben we het bij deze gehouden :-) 13:19 nu voor de tweede keer de kraamdoos verschoond, er liggen een aantal onderleggers op elkaar, zodat je zonder de moeder en kittens te veel lastig te vallen de natte onderlegger kunt verwijderen. Na de eerste 2 ook verschoond. Al het vocht koelt enorm af en de nog natte kittens worden dan snel veel te koud. En voor Blue ook veel fijner.
allemaal lekker opzoek naar melk of al vast aan de melkbar. Blue wast al de kontjes van de kittens om de stoelgang op gang te brengen, top moeder tja, en nu al maken ze ruzie om een tepel hahahaha
je ziet in de foto's soms wat kleurverschil, dat komt omdat de ene met en de ander zonder flits zijn gemaakt. 13:25 tevreden moeder met haar kittens, ze ligt heerlijk te spinnen
13:25 15:45 en dan is het tijd om de chaos buiten de ren op te ruimen, zoals de was, de ren in te richten en de kittens met moeders te verhuizen naar de kraamdoos. We hebben voor de bescherming van de kittens een "carport" gemaakt. Zodat er niet per ongeluk een kat de ren in kan springen en op de kittens kan landen.
We zijn super trots op onze nieuwe ren, een weldoordachte inverstering, op maat gemaakt. Maar na al die jaren met mijn zelf gebouwde en verder ontwikkelde kittenren is het wel weer even opnieuw dingen uitvinden. De oude ren had een deksel en de rest was met gaas ook afgedekt zodat er niemand anders in kon dan de moeder. Maar zo werkt het ook goed. een kijkje in de kraamdoos
tijd om te rusten en bij te komen, ook voor moeder en kittens de bewaking, zo lief, beide waren ook steeds in de buurt tijdens de bevalling, Fleur kan niet wachten tot ze bij de kittens mag, dan kan zij ze ook van boven tot onder wassen ;-) Wat Biscuit er van vindt gaan we meemaken. Dit is het eerste nest nadat zij haar nest (van 1 pupje) heeft gehad. Dus hopen dat dat ook haar moeder gevoelens heeft getriggerd voor de kittens.
De klep van de "carpord" zodat we zonder de doos te hoeven verschuiven er bij kunnen en zo min mogelijk verstoren. Natalka en Bubbles komen even kijken wat er allemaal nu weer is veranderd in de inrichting
dat gebeurt natuurlijk met een uitgebreide inspectie. Belangrijk is dat Bubbles zich op haar gemak blijft voelen in de ren, tenslotten mag zij over ongeveer 3 weken ook bevallen in de kraamdoos waar ze nu boven staat. We hadden de knuffel in de doos gezet, in een poging te voorkomen dat er katten in beslag werden genomen, maar het was niet overtuigend genoeg hihi

15:52 ook Lemon komt even kijken, maar dan veilig door het raam.
De chipluiken komen nog in de deurtje, dan gaat de bovenkant dicht en kunnen Blue en Bubbles door de luiken naar binnen. En Fleur kan dan niet via het krukje stiekem erin springen en al het kittenvoer opeten!

29-04-2021
tijd voor het eerste weegmoment na de geboorte, en meteen een poging om de kittens individueel op de foto te zetten.
Dat valt niet mee, aangezien Blue alles bij elkaar wil houden in de kraamdoos.
Maar die moet ook iedere dag verschoont worden, dus even alle zeilen bijzetten. Met hulp van Willem die Blue even buiten de ren heeft gehouden kon snel de kraamdoos verschoond worden.
2 kittens had ik van te voren kunnen wegen en op de foto zetten. Daarna moest er haast gemaakt worden en snel gewogen en verschoond. de eerste 2 terug in de doos met moeders, en daarna de andere 2 snel op de foto.

Heer Zeus, de grootste van het stel, vandaag nogmaals gekeken en het ziet eruit als een kater onder het staartje. Hij heeft geen zichtbare witte aftekeningen, zijn buik bekijken we als Blue haar rust meer heeft als ik de kittens wat bij haar uit de beurt heb.

Ondanks dat beide ouders met silver zijn lijkt dit nest niet veel silver te hebben, maar dat zien we met een aantal dagen beter.
Ze zijn alle 4 super mooi aangekomen, altijd een goede indicatie dat ze een gezonde start hebben.

Nala is duidelijk een mackerel, dat wil zeggen dat het patroon met rechte strepen naar beneden op de zijkanten van het lijf staan. Dat heeft het katertje hiervoor ook, alleen zie je het daar nog niet zo duidelijk.

Dit ziet er uit als een poesje onder de staart. je kan op deze foto ook de witte aftekeningen aan een paar pootjes al zien. Ook haar buik bekijken we later nog eens goed.
De verschillen tussen beide kittens met wit zijn goed te zien als je ze van voren ziet of goed zicht op de pootjes hebt.

Kito heeft geen witte bles over de neus, is ook een poesje onder het staartje ;-) en is sowieso een kitten zonder silver. Haar tabby patroon is Blotched, dat ziet er net zo uit als bij Bubbles. Een beetje marmerachtige wat breedere strepen met op de flank een ronde vlek.
Ze heeft links voor dus meer wit op haar pootje, haar beide achterbenen zijn net iets hoger wit als die van Nala (die je stiekem op de achtergrond ook ziet liggen)
Ze heeft ook een witte keel en veel wit op haar buik (ja ja, die van haar hebben we wel al bekeken)

En dan Lily, lijkt ook een poesje, en ook een blotched tabby patroon. Toch ziet zij er heel anders uit zo op de foto doordat haar patroon veel duidelijker te zien is dan bij de andere. Ook op haar rug zie je haar patroon duidelijker.

Ze lijkt zonder wit, maar soms is het bij de teentjes niet meteen helemaal goed te zien. Ook haar buikje wordt nog bekeken of er wit zit.
Ze is ook zonder silver, en heeft een warme kleur tussen haar tabby patroon.

tijdens het verschonen van de kraamdoos lagen ze alle 4 lekker in het wollige mandje (foto zonder flits in de ren) door het wollige zijn ze stil en wordt moeders ook rustig, de mand is voorverwarmd met een een kruik dat vinden ze ook fijn. (foto met meer daglicht, even opgetilt om de kleuren beter te kunnen laten zien).
Alles weer klaar, schoon bed, alles nog even gewassen door Blue en dan lekker melk drinken en slapen.
30-04-2021
2 dagen "oud"
Om 2 uur vannacht had Blue last van wat naweeën, dus toch nog even een mid-night-picture toen ze weer terug ging bij haar kittens Wat doen ze het goed, heerlijk groeien en wat doet Blue het ook weer goed met de zorg. Ze is alleen nog erg brommerig, dus we houden haar goed in de gaten of alles lichamelijk ook goed blijft gaan met Blue.
Zeus
een katertje, om precies te zijn vandaag een vocaal katertje ;-) Hij was als laatste aan de beurt en moeders was het al aardig zat dat ik 1 voor 1 haar kittens weghaalde. Ook al kreeg ze ze best snel weer terug. Toen Heer Kater ook nog zijn piepstem aan zette, moest ik heel snel zijn. Alle open mond foto's roept hij zijn moeder :-)
Nala
zo klein als ze zijn, gaan ze al in een behoorlijk tempo over een opervlakte heen als het niet fluffie en harig is. Met dit slechte weer is het licht in huis niet zo goed voor foto's (en ik ben geen fotograaf haha) Dus een flinke lamp er boven gezet. Volgens mij is zelfs met dichte ogen de lamp toch best fel.
Kito
nog zo'n snelle ;-) op de laatste foto kan je goed haar wit op haar buik en borst zien.
Het is wel een gekke foto zo als je naar haar achterpootjes kijkt. Maar wees gerust, alles zit op zijn plek. En wat een kracht al in dat nekje, dat grote hoofd al helemaal in de lucht.
Lily
Ik was begonnen met dit kitten, ze lag zo lekker te slapen en de rest was nog aan het drinken. Ben ik toch vergeten om nog eens te kijken of het echt een meisje is. De andere zijn wel extra gecontroleerd. Voorlopig blijven het poesjes ;-) Morgen bij deze nog eens extra controleren of het echt een meisje is.
In de 2 laatste foto's kan je goed zien hoe haar patroon loopt. de andere zijn veel donkerder dat je het nog niet goed ziet. Ik vind het altijd bijzonder leuk dat dit soort verschillen in een nest zitten. Net als hoe het wit is verdeeld en er ook zonder wit zijn.
01-05-2021
3 dagen "oud" het is vandaag minder bewolkt buiten, dus indivuduele foto's met een beetje daglicht gemaakt. Dan kan je de kleuren beter zien.
Het is namelijk zo grappig dat 2 keer dezelfde ouders 2 zo verschillende nesten geven. Niet alleen had ik vorig jaar van Faran (de vader) 3 nesten met allemaal 4 kittens, waarvan 3 katers en 1 poes, alle katers super silver en alle poezen waren zonder silver. Nu ook weer 4 kittens, maar dan 3 poezen en 1 kater en niets is bij de geboorte echt duidelijk qua kleur hahaha behalve Kito.
Katertje, 8 foto's van Zeus
Hij is zo donker dat je bijna zijn tabby patroon (het streepjespatroon) niet kunt zien. Het verschil tussen het patroon en de rest van de vacht wordt vanzelf steeds duidelijker. Dan wordt ook duidelijker of hij wel of niet silver is. Bij de ene lichtval ziet hij er echt uit als een black silver tabby en bij een andere lichtval echt als een "gewone" black tabby.
Poesje, 8 foto's van Nala
ze heeft aan alle 4 de pootjes wit, met alle foto's bij elkaar kan je alle witte aftekeningen zien :-) links voor witte tenen, rechts voor net iest korter witte tenen, en achter 2 laarsjes tot net onder de hak zoals het nu lijkt. Dat kan je pas echt goed zien als ze gaan lopen. En dan die witte bles op haar neus vind ik zo leuk. Zij heeft een iets duidelijker zichtbaar patroon dan haar broer, en heeft "rechte strepen" over haar buik van boven naar beneden. Dat heet mackerel. Misschien blijft deze dan toch wel bij ons wonen.......
Poesje, 8 foto's van Kito
ook zij heeft aan alle 4 de pootjes wit, en ook met alle foto's bij elkaar kan je alle witte aftekeningen zien :-) links en rechts voor witte tenen en achter 2 laarsjes tot net boven de hak. De witte aftekeningen lijken symetrisch, erg mooi. Ze is een echte black tabby met wit, ook al lijkt haar lijfje op sommige foto's bijna effen zwart ;-) Ze lijkt een blotched tabby patroon te hebben net als onze Bubbles (die een volle zus is uit het vorige nest, zelfde pappa en mamma) dan kan je kijken hoe dat er ongeveer uit gaat zien. Alleen heeft Bubbles geen wit. Je ziet Blue ook nog op een foto. Die komt kijken of het nog lang duurt. Ze is het er eigenlijk niet mee eens dat ik ze ontvoer, maar vertrouwt mij genoeg om zich terug naar de andere kittens te laten sturen.
Poesje, 8 foto's van Lily
Ook al weer zo'n leuke uitdaging qua kleur. op de eerste foto lijkt ze een gewoon black silver tabby kitten, maar als je op de andere foto's kijkt zie je een warme bruinige kleur tussen het zwarte patroon. Een black tabby blotched is ze daarom. Zonder wit net als Bubbles. Ben heel benieuwd of ze er ook net zo uit gaat zien. Tenslotte zijn alle kittens (net als bij mensen) van de zelfde ouders voorzien van hun eigen DNA. Je krijgt ook een beetje een indruk hoe de kittens zich voortbewegen ;-) En nee, deze heeft geen motorisch probleem hahahahaha!
03-05-2021
Vandaag heb ik een verschoonsessie voor jullie vastgelegd ;-)
We openen de deksel boven de kraamdoos, en dan zie je meestal dit heerlijke aangezicht
Blue gaat dan vaak even uit de ren en kunnen we de kleintjes even rustig bekijken. Ik kijk iedere dag of ze ongeveer even groot zijn (of te wel of ze beetje gelijk ontwikkelen)
van boven naar beneden kitten Nala, Lily, Zeus en Kito
in het begin kijk ik ook altijd of ik de navelstrengetjes zie liggen die vanzelf afvallen nadat ze helemaal uitgedroogd zijn. Dan haal ik ze één voor één uit de kraamdoos, gaan ze in de weegschaal en door in een heerlijk pluche mandje. Door het pluche zijn ze ook meteen weer stil als ze er in liggen. Maar door het gepiep als ze in de weegschaal liggen, komt moeders er altijd meteen bij. De eerste keer wilde ze kittens uit het mandje meeslepen terug de kraamdoos in. Toen ze doorkreeg dat ik dat niet liet gebeuren, ging ze erbij liggen. En dan ziet het er zo uit als ze allemaal gewogen zijn :-)
Dan halen we het kleedje uit de kraamdoos en controleer ik of de onderlegger nog schoon is. De eerste 2 weken blijft die meestal wel droog, moeders ruimt de plasjes en poepjes keurig op. Maar als ze wat groter zijn dan plassen ze meer en wordt de onderlegger natuurlijk wel nat. Die wordt dan ook vervangen. Nu dus nog lekker makkelijk alleen het schone kleedje er over en alles recht leggen. Kittens weer terug leggen en alles is dan goed wakker en gaat meteen opzoek naar de melkbar als Blue ook weer in de doos ligt. v.l.n.r. Nala, Lily, Zeus en Kito is aan de wandel

 

vorige pagina naar boven volgende week

naar eerste pagina kittens