Cattery Berka
Liefhebbers van de Siberische kat
 

.
       


Foto's zesentwintigste nest, de Echo

 

 

29-03-2021

Vandaag de echo bij Blue, onder iedere foto zal ik wat toelichten, ik heb de foto's niet zelf gemaakt, maar de assistente. Ik stond namelijk achter de rug van onze dierenarts. Daar kon ik wel omheen kijken, maar omheen filmen werd lastig. Zeker omdat ik natuurlijk ook Blue vast had :-)

U kunt op iedere foto klikken en krijgt dan een groter formaat van de foto.

het grote zwarte vlak binnen het grijs is de vruchtblaas met het vruchtwater, het rode en blauw is de bloedsstroom in het hartje van het kitten omdat zowel het kitten als Blue beweegt tijdens de echo zie je het beeld regelmatig vervormen, hier zie je weer een vruchtblaas met daarin een grijze vorm, dat is een kitten. hieronder nog een aantal van het zelfde kitten en ander kittens
het is altijd erg lastig om echt te tellen met een echo, je weet nooit of je toch de zelfde hebt of toch een ander, het blijft een indicatie. De indicatie die we nu hebben is dat er links 3 kittens zitten en rechts 2. Een poes heeft namelijk 2 baarmoederhoornen. Vandaar de verdeling in links en rechts hier zie je het meten van een schedeltje van een kitten, je ziet dat het beeld meer ingezoomd is, dit is met de tweede "kop" van het echo apparaat gedaan. Veel meer detail, maar ook lastiger om alles goed in beeld te krijgen door de bewegingen
hier zie je rond om het vruchtwater een brede rand, dit is de placente van het kitten hier het meten van een ander kitten, je kan de 2 hersenhelften zien, de opening van het neusbeen en de contouren van het lichaam

We hebben besloten om een echo van de dracht te laten maken omdat ik benieuwd was of alle kittens van het begin van de dekperiode waren. Faran is wat langer gebleven en na een aantal dagen dekken volgde een periode van gezellig samen eten en slapen. Vlak voordat ik Faran weer naar Suzanne bracht hebben de twee ineens nog een dag de geest gekregen en hoorde ik de kreten die bij een dek hoorde.

Dat Blue drachtig was, liet ze al duidelijk zien door de lichamelijk kenmerken zoals het verkleuren en opzetten van de tepels. Maar om te weten vanaf wanneer je moet gaan tellen voor de uitgerekende datum en om te weten of er leeftijdsverschil zit tussen de kittens (wat op zo'n korte dracht van gemiddeld 66 dagen een groot verschil kan maken). Vandaar dat je ook gele kruisjes ziet op de afbeeldingen, daar wordt een schatting van de schedelomvang gemaakt, en bij de 3 die gemeten zijn waren die ongeveer gelijk.

De echo is gemaakt met een apparaat uit het humane ziekenhuis. De beelden zijn dan ook met een 2 verschillende koppen gemaakt, waardoor er ook heel gedetailleerde beelden zijn.

Op het filmpje kan je als je goed kijkt ook als leek op een gegeven moment de voetjes met nageltjes zien bewegen, en dat terwijl ze pas 5 weken drachtig is.
Zo bijzonder om te zien.

Je kunt aan ons gesprek horen dat we weer onder de indruk zijn van wat er met deze gedetailleerde echokop allemaal te zien is, en door het verschil in formaat van de afbeelding moeten we even zoeken, meteen mooie uitleg erbij waar onze dierenarts naar wijst :-)

Klik hier voor het filmpje.

 

  naar boven  

naar eerste pagina kittens