Willempie en zijn flat chest trajact naar de operatie.
Laatste update 15-04-2022
Het als 3de geboren kitten van Harley kreeg toen hij 5 dagen oud was een flat chest, Flat Chested Kitten Syndrome (FCK). Op dat moment leek het borstbeen puntje nog niet naar binnen te staan, maar 2 dagen later was het toch echt het geval. Alle kittens krijgen bij ons een tijdelijke naam, tot ze van hun nieuwe eigenaar hun echte naam krijgen. Bij dit kitten kwam de naam van mijn man Willem vandaan, hij heeft hem de tijdelijke naam "Willempie" gegeven.
Hieronder een voorbeeld met verschillende gradaties van de afwijking van de ribbenkast
Als u op de afbeelding klikt krijgt u een grotere afbeelding.
Willempie begon na 5 dagen met de rechter variant. Ik noemde het een schildpad model, omdat het net zo plat is en "scherp" aan de zijkanten als de het schild van een schildpad. Echter wordt er blijkbaar een ander model zo genoemt en is het een pannenkoekenmodel.
2 dagen later was duidelijk dat zijn borstbeenpunt naar binnen was gaan staan, pectus excavatum. Dat ziet er uit zoals op de foto. Bij onze half langharige Siberen kan je dat niet echt zien, maar wel voelen. Omdat we dit een keer eerder hebben gehad voel ik altijd alle kittens dagelijks na tot ze een week of 6 zijn.
Zijn groei stagneerde vanaf dag 5. Hij viel zelfs even een gram af. Dat wil je niet bij jonge kittens, groei is iets dat heel belangrijk is.
Hieronder zijn jullie mijn spreadsheet met de weegmomentenTot nu toe. In het deel voor de eerste gele streep staan de gewichten per kitten op dat moment, dan tussen de 2 gele strepen in de groei ten opzichte van het vorige weegmoment en na de laatste gele streep de groei in % ten opzichte van het geboortegewicht. In de kolom achter de eerste gele streep zien jullie het aantal uren tussen de weegmomenten. Soms zet er ongeveer 24 uur tussen, maar andere keren meer of minder. Ik zie daaraan of de groei gemiddeld per 24 uur is. Verder zie je in een oogopslag het verschil van groei tussen de kittens, ongeacht de tijdsperiode tussen de weegmomenten.
Klik op de foto voor een vergroting van de afbeelding zo worden de kittens gewogen
Hoe, waarom en waardoor het onstaat is nog steeds een medisch raadsel.
Bij het Flat Chested Kitten Syndrome (FCK) de platte borstkast zijn diverse theoriën en ideeën, maar niemand weet het zeker:
Bij de pectus excavatum (de trechterborst) is het ook niet bekend, de volgende ideeën kom je tegen:
- Omgeving - Het kan worden veroorzaakt doordat het oppervlak waarop de kittens liggen te vlak zijn, of hard of glad. Ook misschien werd de FCK veroorzaakt door bacteriën of een virus.
- Voeding - Het kan te wijten zijn aan een taurine- of calciumtekort bij de moeder-kat tijdens haar zwangerschap, waardoor de botten van het kitten zachter zijn dan normaal.
- Genetica - Het kan een erfelijke eigenschap zijn waarbij het kitten FCK heeft geërfd van een of beide van zijn ouders. Ze hebben misschien zelf geen FCK, maar kunnen drager zijn van de genen die de aandoening veroorzaken.
dat het is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan metabole afwijkingen (chemische reacties in de cellen van het lichaam die voedsel in energie veranderen) die de juiste vorming van het bot en kraakbeen in de borst voorkomen. Andere mogelijke oorzaken zijn voedingsstoornissen, die bot- en kraakbeenzwakte veroorzaken, en abnormale positionering van de foetus in de baarmoeder, waardoor de kin de borst samendrukt.
Willempie heeft beiden.
Door het afplatten van de bosrtkast is er minder ruimte voor het uitzetten van de longen. Afhankelijk van de ernst hebben ze het dus iets zwaarder tot zwaar met ademhalen. Dit kost natuurlijk veel energie, die energie gaat dan niet meer naar de groei. Ook het drinken is dan lastiger. Zowel de platte borstkast als het naar binnenstaand borstbeen hebben invloed op de ruimte voor de longen, maar ook de ruimte voor het hart. Deze komt vaak in de verdrukking en ligt niet op de normale manier in de borstkast maar meer naar links en op "zijn kant".
Gevolgen zijn kortademigheid, minder groeien, minder conditie/uithoudingsvermogen, risico op verslikken met gevolgen als longontsteking.
De eerste stappen die ik heb ondernomen, naast de controles bij de dierenarts zijn:
Bijvoeden met aangemaakte kittenmelk
Willempie steeds op zijn zij leggen, zo komt de druk op de zijkant en niet op de onderkant. Dit helpt bij minder ernstige "gevallen" vaak goed.
Ik masseer de zijkanten van zijn ribbenkast en probeer met de ademhaling mee wat druk te geven in de juiste richting.
Verder stimuleer ik het gebruik van zijn voorpootjes (voor de aansterking van de spieren) en het gebruik van zijn stem (voor het openen van de luchtwegen).
Ook zorgen we zo goed als het gaat met slepende mamma voor een warme omgevingstemperatuur, zodat hij geen onnodige energie verliest om zichzelf op temperatuur te krijgen.
Toen dit niet de gewenste effecten had ben ik gaan zoeken naar meer opties. Ik vond informatie over een operatie waarbij aan de buitenkant van het borstbeen een spalk wordt aangebracht die met hechtdraad om het borstbeen wordt vastgezet. De verwachtingen bij een geslaagde operatie (waarbij er geen sprake is van andere onderliggende problematiek) is een normaal leven met een normale levensverwachting. De spalk moet 2 tot 4 weken blijven zitten. Er zal de nodige passende zorg nodig zijn tot de spalk verwijderd wordt. Het feit dat het een crusiaal verschil kan maken in het leven en de levensverwachting van de kat was voor ons de rede om dit verder uit te zoeken.
Waarom:
• Omdat “Willempie” een enorm vechtertje is verdient hij een eerlijke kans op een normaal leven.
• Omdat ik het heel erg belangrijk vind dat er meer bekendheid komt met betrekking tot de mogelijkheid van een operatie als deze, ook voor mijn collega fokkers
• En als laatste lijkt het mij voor mijzelf en mijn collega fokkers goed om zo´n traject te zien en volgen. Zelfs als het niet goed zou aflopen, maar daar gaan we niet vanuit.
Via diverse contacten met dierenartsen zijn wij terecht gekomen bij Veterinair Centrum Zeist. Daar hebben we aanstaande dinsdag 12 april 2022 een consult met aansluiten de gereserveerde tijd voor de operatie. Tijdens het consult worden Willempie samen met zijn broer, zus en moeder onderzocht. We bespreken dan verder of wat gepland is ook echt het beste is voor Willempie en of de kans van slagen ook groot is. Zo niet dan zullen we hem niet laten opereren. Het welzijn van Willempie staat voorop. Uiteraard zitten er altijd risico's vast aan iedere operatie of ingreep, zeker op deze leeftijd en met een narcose. Dus als alles doorgaat blijft het nog een hele spannende onderneming.
Via deze pagina zullen we iedereen op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
Voor Willempie zijn operatie hebben we een inzamelingsactie opgezet waarbij iedere bijdrage welkom is, ook als het 10 cent is!
Om dat mogelijk te maken willen we geen gebruik maken van een crowdfunding pagina. Die werken met bedragen vanaf en een deel van je donatie gaat naar hen.
Hoe gaan we het dan wel doen: als je wil doneren stuur je een bericht via WhatsApp, Messenger of de e-mail dat je een bijdrage wilt doen voor de operatie, dan stuur ik een Tikkie terug waar je zelf het bedrag in kunt bepalen.
Ik houd een lijst bij met de donaties (die vinden jullie hieronder) zodat alles overzichtelijk en transparant gebeurd. In het bericht dat je stuurt kan je aangeven of je met je naam of woonplaats (die moet je er even bij zetten in het bericht) vermeld wil worden op het overzicht. Als er niets wordt vermeld plaats ik de naam in het overzicht.
Mocht er veel gedoneerd worden en er blijft geld over na de operatie van “Willempie”, dan reserveer ik dit geld. Dit kan dan ingezet worden voor de eerstvolgende die een kitten wil laten opereren die een flat chest heeft, of het wordt ingezet voor een ander gelijksoortig traject.
Mocht blijken dat een operatie niet de beste oplossing is voor Willempje, dan zullen wij alle donaties terugstroten.
We zijn overweldigd door de donaties, erg dankbaar en heel blij dat een deel van de kosten van de operatie hiermee betaald kunnen worden. Uiteraard betalen wij zelf (verder) alles wat nodig is voor de kleine man.
Klikt op de afbeelding voor een vergroting.
We zijn iedereen erg dankbaar voor het warme hart dat ze Willempie hebben toegedragen en alle donaties die gedaan zijn! Dat zelfs na het overlijden nog mensen hebben gedoneerd om het bedrag aan te vullen tot het bedrag van de operatie, terwijl Willempie het niet heeft gered, heeft mij ook weer tot aan tranen geroerd!
12 april 2022, de dag van de operatie
's ochtends naar Zeist met Harley, Willempie en zijn broer en zus. Ze wilde ze graag allemaal zien en nakijken. Tijdens dit consult was de conclusie dat er inderdaad iets moest gebeuren omdat de huidige situatie voor Willempie geen toekomst bood. De risico's van een operatie werden nogmaals besproken. De operatie zelf had ze nog niet eerder gedaan, maar alle informatie voor de ingreep had de specialist verzameld. En als dierenarts gespecialiseerd in de orthopedie, weke delen chirurgie en neurochirurgie is deze operatie passend bij haar werkgebied.
De operatie verliep voorspoedig, de borstkast van Willempie was al terug in een normale vorm. De dierenarts was tevreden over de voortgang van de operatie, dat deel was geslaagd. Tot het moment dat Willempie vlak voor het einde van de operatie stopte met ademen. Er is nog kort geprobeerd om hem te reanimeren, maar dat had geen effect. We denken dat het waarschijnlijk door de narcose is gekomen, maar er zal nog nader onzeroek gedaan worden.
We zijn enorm aangedaan en verdrietig, we hadden echt goede hoop dat hij de narcose zou trekken, het was zo’n vechtertje. Maar het vechten heeft ook zijn tol geëist. Mamma Harley is ook van slag, ondanks dat ze hem nog bij zich heeft gehad nadat hij was overleden is ze erg aan het zoeken. Mogelijk heeft ze toch niet doorgehad dat hij niet meer leefde, dat is in een vreemde omgeving altijd lastiger dan dat ze thuis afscheid kunnen nemen van een soortgenoot.
Het is dubbel zuur, niet alleen is Willempie er niet meer, maar we zullen ook nooit weten of de ingreep hem het leven van een gezonde kat had kunnen geven, hetgeen de basis was voor deze hele onderneming.
We wachten de verdere informatie van de dierenarts af, mogelijk komt daar nog wat aanvullende informatie uit over waar het precies mis is gegaan voor/met Willempie.
Aanvulling: Uit het onderzoek zijn geen afwijkingen naar voren gekomen of complicaties door de operatie.
Rust zacht grote strijder, je zit diep in ons hart ❤️ We zullen goed voor je broer en zus zorgen en je nooit vergeten!
Hierbij ook de link naar de factuur, zo kan iedereen zien wat de kosten van de operatie zijn geweest Klik hier voor de factuur
Ondanks dit zo ongewenste einde, is het niet helemaal voor niets geweest. De dierenarts was "onder de indruk" van de enorme verbetering, een inzicht dat perspectief bood. De flat chest en de pectus excavatum zijn weer onder de aandacht gebracht. En Willempie heeft een kans gehad.
terug naar de pagina van het nest